2 I Livsstil

De kalder det flydende guld!

(Klaret smør)

(Klaret smør)

Jeg skriver ganske ofte om sundt fedt og HVAD sundt fedt er, fordi jeg fornemmer at der er mange der er uvisse omkring det. Det er et emne, som er et meget vigtigt emne og derfor kommer der også lige et ekstra fif til dig i dag.

En rigtig økologisk kærnet smør er klart den bedste smør at fortrække. Mange smørbarer er blandingsprodukter og for, at man kan lave denne smørbar uden smag, så skal man varme olierne op til meget varme temperature, hvilket olierne IKKE kan holde til. De bliver altså ødelagt. Derefter skal man fjerne den dårlige smag olierne har fået efter opvarmning og det gøres med (kemiske) tilsætningstoffer, så hvis du ønsker en sundere udgave af dig selv er smørbarer NO-GO! 😉 

Hvis du så ønsker det bedste af det bedste, ja man kalder det for flydende guld, så er det den rene smørolie der findes i smøret du skal spise. Det er ganske nemt at lave og hamrende sundt. Økologisk kærnet smør (og alt andet smør) indeholder mælkeprotein og dette mælkeprotein har mange svært ved at fordøje og det kan irritere fordøjelsen. Selve smørolien indeholder både D, E og K-vitamin som er kraftige antioxidanter (de der stærke indre soldater der beskytter og passer godt på din krop). Smørolien har også en meget lindrende effekt på fordøjelsen, fordi den øger mavens produktion af mavesyre, som vi bruger til at fordøje maden med. Mange har nemlig for lidt, trods mange tror, at de har for meget. Symptomerne ligner nemlig hinanden.

Smørolie fugter også huden indefra og er derfor suveræn til en tør og måske endda irriteret hud. Smørolien indeholder nemlig anti-inflammatoriske egenskaber, som vil dæmpe rødmen og irritation i huden.

Du laver det flydende guld ved at tage en smørpakke som vidst på øverste billede. Derefter varmer du den op svagt op så smøret smelter. Så vil smørolien flyde ovenpå og det hvide mælkeprotein vil falde til bunds. Så kan du forsigtigt hælde smørolien over i en anden beholder. Nogle vælger at si det, men det gør jeg ikke. Jeg hælder bare direkte fra gryden og over i et glas.

Her kan du se mælkeproteinet og det smider du bare ud.

img_7185

Lad så smørolien køle af med åbent låg i køleskabet (kom låget på når den er kølet af) og brug den eks. til at stege i eller over rodfrugterne når de kommer ud af ovnen. MUMS! Jeg bruger det også meget når jeg laver sødekartoffel mos og den får du opskriften på inden længe.

Kærligst Tina

img_7190

Læs flere indlæg

2 Kommentarer

 • Besvar
  Anita
  10. januar 2017 kl. 10:46

  Hvorlænge kan smørolien holde sig i køleskab?

  • Besvar
   Tina Lykkegaard
   11. januar 2017 kl. 10:26

   Hej Anita. Lige som almindelig olie og smør så det er jo ganske lang tid.Kh Tina

  Skriv en kommentar