Cashew spread med paprika (super sundt pålæg eller dip)

10 gode råd til dig der vil leve sundere

10 sunde råd

Hvem kan ikke altid bruge 10 sunde gode råd? 🙂

Forleden fik jeg et spørgsmål om, hvor man skulle starte, hvis man ønskede at leve lidt sundere. Det jo egentlig svært at svare på, da vi alle er på forskellige “sundheds-niveauer” og disse niveauer kan helt sikkert også diskuteres. Jeg synes alligevel det kunne være sjovt og måske også brugbart for dig, hvis du ønsker at leve lidt sundere. Så her har jeg samlet 10 gode råd, som du kan starte på allerde i dag.

 1. Drik vand! Hvor kedelig det end lyder, så er det så hamrende vigtigt for hele din sundhed. Vi skal hver enste dag drikke imellem 1 1/2 – 2 liter rent vand. Du må dog gerne drikke urtete, som også tæller i regnskabet. Det kan være brændenælde, mælkebøtte eller rooibos som er nogle af mine favoritter. Kommer du agurk i vandet, forbedrer du kroppens udrensningsproces.
 2. Spis flere grøntsager! Måske et råd vi alle kender til, men det er også meget basic som bare skal være på plads. Vi har brug for grøntsager, bær og lidt frugt hver enste dag. De indeholder vitaminer, mineraler og vigtige fibre som er fordøjelsen skal bruge. Indfør mere end du gjorde i går og gerne mindst 600 gr. hver enste dag.
 3. Udeluk dårlige fedtsoffer! Dette kan være lidt sværere, hvis du ikke ved meget om fedt/olie, men dårlige fedstoffer er margariner, billige olier i klare plastisk flasker fra supermarkedet, blandingsprodukter som kaldes for “smør” og olie/fedt som er i færdig madvare. Disse olier er raffineret, hvilket betyder at skaber inflammation i kroppen. Inflammation = giver sygdom 🙁
 4. Spis sundt fedt! Vi har nemlig brug for fedt, men det skal være den rette type! Gå efter koldpresset og økologiske varianter som olivenolie, kokosolie, kærnet økologisk smør og kvalitets fiskeolie. Nødder, frø, kerner og avokado indeholder også sunde fedtstoffer.
 5. Spis noget andet end du spiste i går! Mange af os spiser det samme hver eneste dag, hvilket kan belaste kroppen på sigt. Det er ikke hensigtsmæssigt at spise brød/pasta/kage hver enste dag og måske endda flere gange om dagen. Det heller ikke hensigtsmæssigt at drikke/spise komælk hver næste dag morgen middag og aften ( dette gælder også ost, skyr, yoghurt osv.) Kroppen er designet til at spise varieret hver enste dag.
 6. Lav så vidt muligt din mad fra bunden! Fordi så ved du 100 % hvad der er i din mad. Meget færdiglavet mad indeholder store mængder dårlig salt, dårlig fedtstoffer og sukker. Det behøver ikke være besværligt og tidskrævende, så start i det små og planlæg det så godt du kan.
 7. Tager du kosttillskud, så vælg kvalitet! Måske har du fulgt med længe her på bloggen og så ved du allerede hvad jeg mener med kvalitets kosttilskud, men hvis ikke, så mener jeg kosttilskud fra helsekosten, da de er letoptagelige og ikke syntetiske. Jeg er eksempelvis glad for mærkerne Biosym, Pharma Nord, Vitaviva, Solaray og Nordic Naturals. Ønsker du kosttilskud på budget, så tag hellere kvalitet hver anden dag end kvantitet hver dag.
 8. Spis gerne økologisk! Kroppen har nok i at udrense i sig selv og sprøjtemidler er en af dem, så jo mindre du spiser af afgrøder med sprøjtemidler og pesticiderester, jo mere skåner du din krop. Jeg er ikke fanatisk, men jeg køber alt økologisk, hvor det giver mening og hvor jeg kan komme til det for penge. Det efterhånden sjældent særlig meget dyrere.
 9. Få noget luft, kom ud i naturen! Du har brug for at slå hovedet fra og få vind i håret. Det behøver ikke være lang tid, men din krop har brug for frisk luft uden computer, telefoner, ipad og tv i baggrunden. Kroppen og sindet får så mange indtryk, så det er vigtigt at få ro på hver eneste dag.
 10. Gør det der gør dig allermest glad! Er det ikke det bedste råd? Du må bare love mig, at du så også gør det. Kroppen kan mærke når du gør noget der gør dig glad. Er vi for bekymret og stresset danner vi alt for meget stresshormon, som giver ubalancer i hormonerne og giver dårligt humør. Gør du derimod noget som gør dig glad sker der lige det modsatte!

Har du et godt råd du vil dele?

Kærligst Tina

gode råd drik vand

gode råd sunde smoothies

gode råd

gode råd

 

   

3 kommentarer

 • Louise

  Hej Tina

  Tusind tak for en dejlig blog og nogle rigtig gode råd. Det virker til at du ved rigtig meget om kroppen, kost osv. Og derfor tænkte jeg at det ville være oplagt at skrive noget om IBS (irriteret tarm). Hvis du selvfølgelig har nogle gode råd osv. Min læge har udfra mine symptomer konstateret at jeg har IBS. Jeg har døjet med det siden november. Men på det sidste er jeg blevet nysgerrig efter hvad det skyldes, hvorfor det mest er kvinder som får det. Er det virkelig bare noget man skal lære at leve med, eller er det fx en inflammation i kroppen som kommer af fx stress, og kan/skal evt behandles med mælkesyrebakterier, antiinflammatorisk kost, kosttilskud eller lignende. Jeg synes det er alt for nemt for læger bare at sige at man fejler det og så har de ligesom vasket deres hænder hvis du kan følge mig. Jeg håber i hvert fald at du vil overveje at lave et indlæg om det. /Louise

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Tina Lykkegaard

   Kære Louise. Tak for din kommentar og TAK for dine søde ord. Jeg har faktisk skrevet en hel e-bog om fordøjelsen, da jeg selv for 3-4 år siden fik samme udmelding fra lægen. Eller de kunne ikke rigtig hjælpe mig med mine mavesmerter/kvalme og generelt ubehag i maven. Jeg tænkte på det tidspunkt at jeg da virkelig havde trukket nitten, men sidenhen er jeg blevet meget klogere og min uddannelse som holistisk hudterapeut har også givet mig nogle svar. Jeg vil varmt anbefale dig at købe e-bogen om fordøjelsen lig her: https://www.tinalykkegaard.dk/produktside/bliv-fordøjelsesproblemer-kvit. Det jo ikke fordi jeg ikke vil rådgive dig her, men der er SÅ mange faktorer der spille ind og derfor har jeg samlet det hele et sted. Skriv endelig hvis du har spørgsmål. Kh Tina

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • HS

  Efter at have fulgt din blog i et stykke tid har jeg virkelig fået meget nogle gode vaner! Bl.a drikker jeg mere vand, tager nu kosttilskud, har guasha og tørbørste, køber det “rigtige” økologiske smør, kokosolie til at skylle munden, osv., så tusind tak for inspirationen! Tror du selv har nævnt det før, men et glas kogende vand med økologisk citronsaft er det første jeg gør om morgenen 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Cashew spread med paprika (super sundt pålæg eller dip)