Hvorfor spare penge på sund kvalitet mad?

Synes du, at det er bedst, at jeg stoppe med at tage P-piller Tina?

img_5457

Jeg har tidligere skrevet omkring p-piller, men hver eneste gang synes jeg det er lidt et farligt emne at kaste sig ud i. Jeg ved ikke helt hvorfor, for jeg kender min egen mening ud og ind, men jeg ved, at det kan være en rigtig stor beslutning, om man skal droppe p-pillerne eller lade være. Det er jo så “normalt” at tage p-piller og “der sker jo ikke noget ved det”. Det er i hvert fald, hvad jeg hele tiden hører.

Læs også “Vidste du det om dine p-piller?

Jeg får faktisk tit spørgsmålet “Synes du jeg skal stoppe Tina?” men det kan jeg på ingen måde svare på eller tage ansvaret for. Det er jo en stor beslutning, fordi konsekvenserne er som de er. Jeg vil alligevel gerne tage emnet op, fordi jeg har mærket på egen krop, hvad p-pillerne gjorde (eller ikke gjorde) for mig.

På p-piller gennem 8 år

Som teenager fik jeg p-piller (faktisk imod min mors vilje, men jeg fik hende overtalt – uvidende teenager jeg var) og tog dem i 8 års tid. Det var først de sidste 3-4 års tid, at der var noget i mig som sagde at jeg skulle stoppe. Jeg stoppede faktisk også et par gange, men kom alligevel på dem igen efter kort tid. Da jeg mødte min nuværende kæreste var jeg ikke på p-piller, men kom det igen lidt over et år. Derefter kiggede jeg ham dybt i øjnene og sagde, at jeg gerne ville af dem. Jeg havde brug for at være mig selv – at mærke efter. Jeg havde brug for at vide, om mit humør bare var sådan lidt op og ned eller om det havde noget med p-pillerne at gøre. Jeg havde lyst til at kende min egen cyklus. Jeg havde lyst til at få de kunstige hormoner ud af kroppen. Jeg havde brug for at vide, hvad pokker der påvirkede min hud negativt. Jeg havde lyst til at vide, hvordan min menstruation egentlig var. Den havde jeg jo knap nok “fået lov til” at kende.

Jeg tog skridtet efter en alvorlig samtale med min kæreste og smed p-pillerne. Desværre var det ikke det nemmeste, for jeg kunne mærke min krop havde svært ved at komme i balance. Huden slog ekstra ud med små-bumser op til menstruation, men jeg holdte ved, fordi jeg vidste, at det ville være en bjørnetjeneste at starte igen. Så kommer bumserne jo bare igen, når jeg stopper igen.

Læs også “Hvilke prævention skal jeg vælge?”

Hvad kan du selv gøre, hvis du vil stoppe

På dette tidspunkt vidste jeg slet ikke så meget omkring huden og vores hormoner, som jeg gør i dag. Havde jeg vidst det dengang ville jeg havde haft fokus på:

 • Grøntsager hver eneste dag (specielt rødbede og grønne grøntsager, for at afgifte kroppen)
 • Spise hørfrø nogle gange i ugen
 • Pleje fordøjelsen lidt ekstra med mælkesyrebakterier (for at optimere kroppens afgiftning)
 • Minimer eller undlade komælk, da det for nogle kan virker forvirre hormonerne
 • Afstresning med yoga, meditation eller min yndlings app HelloMind.
 • Tage basis kosttilskud så jeg var optimal næret
 • Evt. tage urten Vitex, da den kan hjælpe vores hormoner lidt på vej
 • Sove! Mindst 7-8 timer og gerne fra kl. 22
 • Drikke urte te evt. brændenælde samt mælkebøtte te og drikke rent vand hver eneste dag
 • Spise økologik for at undgå unødvendige pesticiderester

Det er jo ikke fordi du skal forvente, at du kan gøre alle punkterne fra i morgen. Jeg har selv haft en lang rejse, hvor jeg tilføjer mere og mere uden jeg tænker over det. Det skal jo ikke stresse dig eller være fanatisk, men kærligt hjælpe dig selv på vej ?

Måske min rejse kan inspirere dig eller give dig svar på nogle af de spørgsmål du sidder med. Jeg synes i hvert fald man skal tænke sig om, når man vælger hormoner som prævention, men jeg er helt med på, at andre præventionsformer ikke er helt så sikre. Jeg ved i hvert fald, at jeg aldrig skal på prævention med hormoner igen. Forleden da jeg snakkede med Caroline Fibæk der er hormon terapeut gjorde hun mig også opmærksom på denne præventions form kaldet Lady comp, som er helt uden bivirkninger. Vi er da enige om at den koster kassen, men hvad pokker, det er jo vores krop vi snakker om.

Hvis du ikke har læst den nyeste forskning om p-piller, så er kan du læse lidt her omkring sammenhængen mellem p-piller og brystkræft. OBS! Hvis du har læst artiklen og tænker “Årh nej, har jeg så stadig samme risiko efter jeg er stoppet?” Her spurgte min kollega professoren der stod bag, som svarede at fem år efter ophør er risikoen den samme, som kvinder der aldrig har anvendt p-piller.

Forresten – nogle reagerer på at stoppe og andre mærker det slet ikke, så lad være med at spekulere på om du nu er ude af balance, for begynder du først at bekymre dig om det, så kommer du det også. Slap af og tro på, at din krop sagtens kan håndtere situationen. Måske den blot skal have lidt ekstra kærlighed med overstående råd.

Kærligst Tina

   

10 kommentarer

 • Louise

  Hej Tina ☺️
  Efter at have overvejet det længe, stoppede jeg med mine p-piller, efter at have taget dem siden jeg var 14-15 år, havde i næsten 2 år døjet med slemme migræne anfald op til min menstruation, en læge mente det blot var spændingshovedpine, på trods af opkastninger, at jeg havde svært ved at holde mine øjne åbne, kvalme, og så voldsomt ondt i mit hoved, at jeg bare græd og græd,- og så skulle jeg bare fortsætte med mine p-piller og kun holde pause engang imellem,- læste så sit indlæg og så besluttede jeg mig for at stoppe, min hud har været træls siden-. Men er sikker på det er det rigtige valg jeg har truffet 💪🏽❤️

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Tina Lykkegaard

   Hvor er du bare god Louise! Hvor er det dejligt at du kunne bruge mit skriv til at overveje, hvad det rigtige er for dig. Jeg hepper på dig og tag endelig de mange råd om uren hud til dig, så skal hud nok falde til ro. Kh Tina

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Line Pedersen

  Jeg faldt lige over din blog – og hvor er jeg glad for det!
  Jeg er stoppet på p-piller for lidt over 1 måned siden og puha min hud reagerer på det.
  Har især urenheder omkring kæben og det er næsten hårde ‘cyster’ – har du nogle gode råd?
  Lægen mente jeg bare skulle hoppe på pillen igen, men det er jo netop det, jeg vil undgå.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Tina Lykkegaard

   Hej Line, hvor er du sød. Prøv at søg på p-piller så kommer der forskellige indlæg frem, hvor der også er gode råd at hente. At “hoppe” på pillen igen kan desværre bare udsætte urenhederne til næste gang du stopper 🙁 Kh Tina

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Katrine

  Kære Tina.
  Vil du kunne skrive noget om p-stav? Eller er din holdning den sammen som med p-piller? Jeg er skiftet fra p-piller til p-stav. Efter et par måneder begyndte jeg at døje med utrolig uren hud og mistænker nu p-staven for det eftersom, at min hud bliver ved med at være konstant uren et år efter. Vil gerne høre dine tanker omkring det.
  Hilsen Katrine

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Cecilie

  Måske lidt off-topic men stadig i samme boldgade:-)

  Jeg stoppede med p-piller for en 4-5 år siden. Siden fik jeg endometriose symptomer. Og blev samtidig gravid der endelig bekræftede endometriose ved skanningen. Da jeg fik min menstruation igen efter min datters fødsel begyndte jeg på vitex og gurkemeje piller. Det har jeg taget det sidste 1-1/2 år. Og det har haft en meget positiv effekt på mine smerter. Nu er jeg til gengæld stoppet, fordi vi gerne vil have barn nr. 2. Og smerterne er vendt tilbage. Mit spg. er, må man tage vitex mens man forsøger at blive gravid? Og hvad med gurkemeje pillerne?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Tina Lykkegaard

   Hej Cecilie, jeg husker jeg engang spurgte en forhandler på Vitex ang. graviditet og det må gerne tages op til og indtil du finder ud af at du er gravid. Det samme gælder gurkemeje, men hold igen perioden du kan være blevet gravid. TAK for din feedback. Hvor er det skønt at der også kan være andre veje. Kh Tina

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Matilde

  Hej Tina,

  Faldt over din blog for nogle dage siden og har nærmest læst den fra ende til anden. Kæmpe fan!! Har i lang tid haft lyst til at droppe p-pillerne, men har ikke helt kunne se mig ud af alternativerne. Har dog luret lidt på kobberspiralen, og derfor ville jeg høre hvad din holdning var til den, eller om der er noget andet du hellere ville anbefale?

  Tak for en fantastisk blog!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Christine

  Kære Tina.
  Tak for god inspiration og en god blog.
  Jeg synes man skal passe lidt på at anbefale folk at stoppe deres p-piller på ovenstående en smule smalle argumenter samt at lave kildehenvisning til at en avisartikel i stedet for selve studiet.
  Alt medicin har selvfølgelig bivirkninger, men vil lige minde om at P-piller er noget er det mest sikre præventionsmiddel mod uønsket graviditet og dermed sikre ar kvinder ikke må henvises til provokeret abort.
  P-piller er faktisk et led af behandlingen af flere gynækologisk lidelser fx PCOS, endometriose m.fl.
  Ang risiko for venøse blodpropper, er det 4. generations gestagen P-piller som øger risikoen for blodpropper markant. Man er gået tilbage til at bruge 2. Generations, som ikke har så høj risiko – men derfor lægen spørger ind til blodpropper i familien og følger patienten med blodtryksmålinger 3 mdr efter opstart samt årligt herefter.
  Ang. Risiko for kræft, er der sandt, at der er en stigning i risikoen for brystkræft, men P-piller beskyttende effekt mod ovarie- og livmoderhalskræft.
  Min point er bare, at jeg synes folk skal drøfte prævention med deres læge og folk uden sundhedsfaglig uddannelse skal passe på med at komme med anbefalinger.

  Igen så synes jeg det er en rigtig god blog.

  Mvh
  Christine

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Tina Lykkegaard

   Kære Christine, tak for din kommentar. Jeg synes netop ikke jeg anbefaler noget, men kommer med egne erfaringer. Som skrevet får jeg rigtig ofte spørgsmålet om jeg synes folk skal stoppe, hvilket jeg ikke kan tage stilling til. Jeg har en dog en meget alternativ tilgang til kroppen, hvilket altid afspejles i mine blogindlæg. Kh Tina

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Hvorfor spare penge på sund kvalitet mad?